Ga naar de vernieuwde website van Advocaten.nl

Internationale inning van alimentatie


Inleiding: Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, gevestigd in Gouda, is een incassobureau dat in opdracht van de ministers van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport inningstaken uitvoert op het gebied van wettelijke onderhoudsbijdragen. De kerntaak van het bureau ligt in het innen van alimentatiebijdragen en in het vaststellen en het innen van ouderbijdragen jeugdhulpverlening.
Deze brochure gaat over de inning van alimentatie in het buitenland. U leest hierin hoe dat werkt en voor wie het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen iets kan doen.


inhoud

 

Alimentatie

Ouders en partners hebben een onderhoudsverplichting. Deze plicht is wettelijk vastgelegd: ouders moeten voor hun kinderen zorgen tot deze 21 jaar zijn en ook partners moeten voor elkaar zorgen. Als ouders of partners uit elkaar gaan moet voor deze zorgplicht een financiële regeling worden getroffen. De rechter stelt voor het kind en/of partner een bepaald bedrag per maand vast, de zogenaamde kinderalimentatie en partneralimentatie. De ouders of partners regelen deze betaling onderling. In de praktijk blijkt die regeling niet altijd te functioneren.

Internationale samenwerking: het Verdrag van New York

Het innen van alimentatie kan extra problemen met zich brengen als de betalingsplichtige in het buitenland woont. Naast verschillen in wetgeving vormen vooral de taal en afstand een belangrijke barrière. Internationaal zijn afspraken gemaakt om de problemen bij het innen van alimentatie in het buitenland aan te pakken. Die afspraken zijn vastgelegd in het Verdrag van New York inzake het verhaal in het buitenland van uitkeringen tot onderhoud, van 20 juni 1956 (hierna te noemen: het Verdrag van New York of het Verdrag). In de landen die zich bij het Verdrag van New York hebben aangesloten zijn één of meerdere instellingen belast met de uitvoering van het Verdrag. In Nederland is dat het LBIO.

Wie kan een beroep doen op het Verdrag

Een ieder die in Nederland woont en problemen ondervindt bij het innen van alimentatie kan een beroep doen op het Verdrag. Voorwaarde is wel dat de betalingsplichtige in een land woont dat is aangesloten bij het Verdrag van New York. Het Verdrag heeft betrekking op zowel kinder- als partneralimentatie.

De aangesloten landen (per juli 2001)

Algerije Griekenland Oostenrijk
Argentinië Guatemala Pakistan
Australië Haïti Polen
Barbados Hongarije Portugal
België Ierland Roemenië
Bosnië-Herzegovina Israël Slovenië
Brazilië Italië Slowakije
Burkina Faso Kaapverdië Spanje
Centr.afrikaanse Republiek Kroatië Sri Lanka
Chili Luxemburg Suriname
Cyprus Macedonië Tsjechische Republiek
Denemarken Marokko Tunesië
Duitsland Mexico Turkije
Ecuador Monaco Uruguay
Filippijnen Nederland Vaticaanstad
Fed. Republiek Joegoslavië Nieuw-Zeeland Verenigd Koninkrijk
Finland Nigeria Zweden
Frankrijk Noorwegen Zwitserland

Verder wordt gewerkt aan de totstandkoming van een bilateraal verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten, waardoor het innen van alimentatie in de VS mogelijk wordt.

Wat is de taak van het LBIO?

Als u in Nederland woont kunt u het LBIO verzoeken te bemiddelen bij de invordering van een alimentatie in het buitenland. Het LBIO int ook alimentatie in Nederland op verzoeken vanuit het buitenland en voert daarvoor zo nodig procedures.

Bemiddeling is kosteloos

De activiteiten die het LBIO en de buitenlandse instellingen verrichten in het kader van het Verdrag van New York zijn kosteloos. Wel kan het voorkomen dat de kosten die aan het voeren van een procedure in het buitenland of aan de invordering van de alimentatie verbonden zijn, bijvoorbeeld deurwaarderskosten, door u betaald moeten worden. In de praktijk komt dit niet vaak voor. Als dat wel het geval is, brengt het LBIO u hiervan tijdig op de hoogte.

Hoe werkt het LBIO?

Stap 1:

U dient een verzoek in door middel van het bijgevoegde formulier. Vul dit zo volledig mogelijk in! Tegelijk met dit formulier zendt u de stukken die het LBIO nodig heeft om uw zaak voor te leggen aan de instellingen in het buitenland:

Stap 2:

Nadat uw verzoek in behandeling is genomen, vraagt het LBIO u een volmacht te ondertekenen. Hiermee machtigt u de buitenlandse instelling voor u op te treden. Als er nog meer stukken nodig zijn, zal het LBIO u hierom vragen.

Stap 3:

Wanneer alle documenten en gegevens in ons bezit zijn sturen wij uw verzoek met de daarbij behorende documenten naar de buitenlandse instelling.

Het LBIO vraagt de instelling contact op te nemen met de betalingsplichtige om een betalingsregeling te treffen. Lukt dat niet dan kan in het buitenland een gerechtelijke procedure worden gestart.

Stap 4:

Op het moment dat het LBIO de alimentatie uit het buitenland ontvangt wordt het bedrag overgemaakt op de door u gewenste rekening.

Waarmee dient u rekening te houden?

De ervaring leert dat de inning van alimentatie in het buitenland veel tijd vergt. Als de alimentatieplichtige onvoldoende meewerkt moet in het desbetreffende land een gerechtelijke procedure worden gevoerd. Pas daarna kan een begin worden gemaakt met het innen van gelden.

Wat verder van belang is...

Wijziging bijdrage

Als de rechter de hoogte van de alimentatie tussentijds wijzigt, hebben wij de originele uitspraak nodig; stuur ons deze zo spoedig mogelijk.

Privacy

Net als op andere organisaties is ook op het LBIO de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. Dit betekent dat wij vertrouwelijk en zorgvuldig met uw gegevens omgaan. Uw gegevens worden alleen door het LBIO in het kader van uw (incasso-)opdracht aan derden verstrekt.

Bijstand

De gemeente ziet alimentatie als inkomen. Dat betekent dat de bijdrage in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering. Maak hierover goede afspraken met uw gemeente en meld in ieder geval hoeveel alimentatie u ontvangt.

Inzage dossier

Het LBIO is gehouden aan de Wet openbaarheid van bestuur. Dit betekent dat u inzage van uw dossier kunt vragen. U moet daarvoor een schriftelijk verzoek richten aan de directeur. U kunt ook een kopie van uw dossier vragen. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Over de hoogte daarvan informeren wij u vooraf.

Klachtbehandeling

Alhoewel de medewerkers proberen de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren, kan het gebeuren dat de handelingen van het LBIO niet volledig of niet correct zijn. Neem in zon geval contact op met de afdeling die uw zaak behandelt en laat weten waarover u niet tevreden bent. Waar mogelijk proberen wij uw klacht op te lossen. Leidt dit niet tot een oplossing, dan kunt u zich met de klacht tot de directeur wenden.

Geeft ook het antwoord van de directie van het LBIO niet het gewenste resultaat en bent u van mening dat het LBIO in gebreke blijft, dan kunt u zich vervolgens tot de Nationale ombudsman richten, Postbus 93122, 2509 AC Den Haag.
Bij het afhandelen van een klacht is het LBIO gehouden aan hoofdstuk 9 (Klachtbehandeling) van de Algemene wet bestuursrecht.

Antwoorden op de meest gestelde vragen over inning van kinderalimentatie en partneralimentatie in het buitenland

Wie doet het inningsverzoek aan het LBIO?

Degene die recht heeft op de alimentatie doet het verzoek. Als het om kinderalimentatie gaat, en het kind inmiddels 18 jaar of ouder is, moet hij/zij het verzoek aan het LBIO richten.

Wat gebeurt er als ik niet alle informatie heb?

Ook dan kunnen wij uw verzoek in behandeling nemen. Wel moet u er in dat geval rekening mee houden dat het inningsproces later op gang komt omdat wij de ontbrekende gegevens zelf moeten verzamelen. Het origineel of een gewaarmerkt afschrift van de alimentatie-uitspraak is belangrijk en het adres van de betalingsplichtige hebben we in ieder geval nodig.

Ontvang ik de door de Nederlandse rechter vastgestelde alimentatie? Het LBIO doet er alles aan om de door de Nederlandse rechter vastgestelde bijdrage in het buitenland te innen.

Op verzoek en in overleg met het LBIO probeert de verdragspartner met de betalingsplichtige tot een betalingsregeling te komen. Als dit niet lukt, moet een gerechtelijke procedure worden gestart.

Er zijn twee procedures mogelijk:

1. de exequaturprocedure

de buitenlandse rechter neemt de uitspraak van de Nederlandse rechter over, waarna de Nederlandse beslissing in het buitenland kan worden uitgevoerd.

2. de vaststellingsprocedure

de buitenlandse rechter stelt zelf de hoogte van de bijdrage vast. Deze procedure is nodig als er geen executieverdrag met het desbetreffende land bestaat, niet alle documenten voorhanden zijn voor het voeren van een exequaturprocedure of als in Nederland geen uitspraak is gedaan. In dat geval ontvangt u dus een bijdrage die door de buitenlandse rechter is vastgesteld.

Garandeert het LBIO de inning van de alimentatie?

Helaas kunnen zich situaties voordoen, waarin ook het LBIO er niet in slaagt om het geld te innen. Tijdens de behandeling van uw zaak kan blijken dat de alimentatieplichtige vanwege zijn financiële situatie niet in staat is om aan de alimentatieverplichting te voldoen. Het LBIO kan in dat geval de verdragspartner alleen vragen om regelmatig te onderzoeken of de financiële positie van de betalingsplichtige verandert. Over de uitkomsten van deze onderzoeken wordt u op de hoogte gehouden.

Hoe word ik door het LBIO op de hoogte gehouden?

Op belangrijke momenten in het inningsproces krijgt u bericht. Bijvoorbeeld als er een procedure wordt gestart in het buitenland of als er een uitspraak door de rechter wordt gegeven. Ook als de gerechtsdeurwaarder wordt ingeschakeld, informeren wij u. Uiteraard kunt u ook zelf bellen; ons telefonisch spreekuur is dagelijks tussen half 9 en 12 uur en van 1 uur tot half 5 op nummer (0182) 5555 00.

Kan een betalingsplichtige die in Nederland woont, door tussenkomst van het LBIO, met het Verdrag te maken krijgen?

Het verdrag werkt naar twee kanten. Het LBIO kan op verzoek van de instellingen in het buitenland een alimentatie innen van een betalingsplichtige die in Nederland woont.

Meer weten?

Heeft u, al dan niet naar aanleiding van deze brochure, nog vragen over internationale inning van alimentatie, dan kunt u ons dagelijks bellen: (0182) 55 55 00 - (van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16:30 uur)

Uiteraard kunt u ons ook schrijven.

Het postadres van het LBIO is:
Postbus 800
2800 AV GOUDA
Website: www.lbio.nl

Andere publicaties van het LBIO: link


 

e-mail: info@advocare.nl
terug naar de foldermolen