Ga naar de vernieuwde website van Advocaten.nl

 

Wat kost de advocaat


inhoud

Eerste gesprek gratis
Sinds jaren kunt u bij een groot aantal advocaten terecht voor een gratis kennismakingsgesprek. In dat gesprek - dat ongeveer een half uur duurt - kunt u zich in algemene zin juridisch
oriŽnteren. Nogmaals: zonder kosten.

Wat levert zo'n eerste gratis gesprek op?
Het is verstandig in een vroeg stadium naar een advocaat te stappen. Niet alleen als een conflict dreigt maar ook als u los daarvan juridische vragen heeft. Alleen doortobben maakt het probleem vaak ingewikkelder dan nodig. In het gratis gesprek kan de advocaat al veel onzekerheden voor u wegnemen. De advocaat vertelt u bijvoorbeeld hoe het probleem het best kan worden aangepakt. Bijvoorbeeld of het zin heeft een procedure bij de rechter aan te spannen. Misschien hoeft het zo'n vaart niet te lopen: vaak is een briefje van de advocaat al voldoende om het probleem op te lossen.

Natuurlijk brengt uw advocaat u wel kosten in rekening als u na het gratis kennismakingsgesprek besluit hem of haar aan het werk te zetten. U hoort dan vooraf om welke bedragen het gaat.

Gefinancierde rechtshulp: de pro deo advocaat
Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen komt u in aanmerking voor door de overheid gefinancierde rechtshulp. De Nederlandse Staat betaalt dan de advocaat, afgezien van een eigen bijdrage. De hoogte van die eigen bijdrage hangt ook weer af het inkomen: wie meer verdient, betaalt meer. De hier weergegeven tabel geeft de inkomensgrenzen en de hoogte van de eigen bijdrage aan.

Geen gefinancierde rechtshulp
Als u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp, moet u de advocaat zelf betalen. De advocaat kan bij de bepaling van zijn honorarium rekening houden met eventueel geringe draagkracht. Vraag uw advocaat altijd van te voren naar een schatting van de kosten. Vragen staat vrij en voorkomt discussie achteraf.
Voor informatie: lees de folder: `Hoe rekent uw advocaat'

 


 

e-mail: info@advocare.nl
terug naar de foldermolen